Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dobrý den, karma za velmi dobrý analytický text. Jen jak už to tak v životě bývá, věci se budou mít nejspíš poněkud jinak než predikujete a zřejmě posílí hnutí ANO které funguje zcela mimo rámec standardního levopravého vnímání světa. Máme tady krizi liberalismu i multikulturalismu a do popředí se dostávají političtí žongléři typu Babiše, Zemana, Orbána či Trumpa. Ale myslel jste to dobře:-)

0 0
možnosti
PB

Pane Miroslave, v úvodu jste prohlásil, že chcete, aby společnost byla sociálně spravedlivá. Můžete mi, prosím, ten výraz konkrétně definovat? Děkuji.

0 0
možnosti
MN

Petře, díky za dotaz. Není to jednoduché a asi to vždy záleží i na tom, jaké hodnoty upřednostňujeme. Ale ve zkratce, jak to teď vidím - pro mě to je společnost, která má takový právní, ekonomický a sociální řád, který každému člověku umožňuje rozvíjet maximálně svobodně svůj potenciál naplno, aniž by tím škodil druhým.

Taková, která zároveň co nejvíce oceňuje skutečné a poctivé úsilí, které ostatním přináší skutečnou hodnotu. To asi většinou dokáže zajistit už svobodný, soutěživý a férový (tedy minimálně a vhodně regulovaný) trh, a zároveň svobodu každého rozšiřující sociální stát, který skrze nějakou míru přerozdělování mj. snižuje nezasloužené nerovnosti.

Pokud to mám trochu konkretizovat, tak za příliš sociálně spravedlivou nepovažuju situaci, kdy osobní daň z příjmů (vč. zdravotního, sociálního atp.) je daleko vyšší pro lidi, kteří žijí ze mzdy v zaměstnání, než u lidí, kteří žijí z renty třeba ze zděděného majetku.

Zároveň ale podle mě není sociálně spravedlivé, když se bohatství přerozděluje např. směrem k oligarchou vlastněným megakorporacím, zatímco se ze zdravotního pojištění nehradí některé nákladné léčebné metody, nebo se nedělá dostatek pro to, aby i děti, které se bez jakékoliv vlastní zásluhy či rozhodnutí ocitly (narodily) v nízkopříjmových rodinách, mohly studovat takové školy, na které by v případě bohatších rodičů talent a podmínky jinak měly atp. A dalo by se pokračovat.

0 0
možnosti
Foto

K čemu tolik zbytedčného žvanění ? Prostě studujete na politruka a kdybyste zde napsal, že volíte SPD nebo KSČM, dostal byste padáka a mohl se s kariérou rozloučit.

0 0
možnosti
SB

Jste ještě dost mladý, takže tady na rozdíl ode mne za třicet let asi ještě budete.

Při zpětném pohledu poznáte, zda v tom již dávno v minulosti se nacházejícím roce 2018 byl větším nebezpečím nějaký nebožítk Babiš či Okamura na straně jedné, nebo mlátiči prázdné slámy a vítači, kteří kam vítr z EU, tak jejich plášť, a kteří i v EU parlamentu hlasovali proti Maďarsku.

0 0
možnosti
  • Počet článků 213
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1364x
Umírněně středový liberální demokrat a doktorský student na Katedře politologie FSS MU v Brně.

Více info na: www.mireknavrat.com