Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

Některé systémy, prostě nefungují. Přesvědčili se o tom národní socialisté, přesvědčili se o tom komunisté. Tyto systémy jsou nereformovatelné, protože jsou špatné z principu. Dnes zase zjišťujeme, že další, neomarxistický systém nefunguje a Vy byste zas jen reformoval. Takto bychom mohli reformovat stále do kola a stejně se nehneme z místa. Je přímo neuvěřitelné, když různé, levicové systémy pokaždé nefungují, stále tady jsou strany a politikové, kteří je prosazují a lidé jim to žerou a pokaždé musejí spadnout na hubu, aby jim za 10 let dali hlas znovu.

0 0
možnosti
Foto

„aby jim za 10 let dali hlas znovu“

Kdyby za deset... Dneska už to není tak patrné,(*) ale v době, kdy se volilo mezi modrou pravicí (sic)(**) a oranžovou levicí, to vypadalo tak, že „vy jste nás zklamali, a proto vám v těchto volbách nedáme hlas; ale protože máme krátkou paměť, totéž řekneme u příštích voleb těm druhým a zase budeme volit vás“.

Jednání takových voličů mi připomíná gamblera, který v jedné herně střídavě zkouší dva automaty a na obou vždy prohrává.

Dneska má „volič-gambler“ k dispozici víc politických stran, ale není na tom o nic lépe. Nahrává tomu i jednak omšelá mantra „ty volit nebudu, protože se tam nedostanou“,(***) ‚druhak‘ proto, že se v předvolebním zápase mimoparlamentním stranám dostává daleko méně publicity. Mimochodem – když už je zakázáno zveřejňovat určitý čas před volbami výsledky průzkumů, byl bych pro zákaz jakýchkoli takových průzkumů, nebo bych přinejmenším prodloužil „dobu hájení voleb“.

----

*) „pravolevá“ politická scéna se značně roztříštila vstupem podnikatelských (VV, ANO) a dalších nevyhraněných subjektů do celostátní politiky

**) můj oblíbený bonmot zní, že to, co u nás dělá pravice, dělají na západě levicové strany; to, co dělají naši levičáci, dělají na západě komunisti a za to, co u nás dělají komunisti, se venku zavírá u

***) a právě „díky“ takovým voličům mají menší strany méně šancí; řada voličů jistě chce dát hlas takové straně, se kterou alespoň částečně souhlasí (a která „se tam dostane“), ale myslím, že je i hodně takových, kteří jen chtějí být na straně vítězů, aby mohli říkat „vidíte, já je volil a trefil jsem to“, jako by šlo o nějakou loterii

0 0
možnosti
RS

Jestli se EU tvořila do dnešní podoby nějakých bajwoko 40let, dalších 40let by trvalo, než by se ji podařilo jakžtakž reformovat. Což se ale stejně nepodaří, stejně jako by se nikomu nepodařilo např. rozpustit parlament a nastavit jiná volební pravidla apod. Politikům v čele ČR to vyhovuje, stejně jako politikům a jejich úředníčkům v čele EU vyhovuje to, co vybudovali. Tady reálně pomůže jen léčba drastickou dietou. Ono by v klidu stačilo, kdyby se EU rozpadla a zůstalo jen to, co bylo na jejím začátku - volný pohyb osob, kapitálu, zboží a služeb. Když zůstane toho v jednoduché dohodě o takovéto evropské unii, ať se byrokratická hydra EU s klidem rozpadne.

0 0
možnosti
HN

H68o62n91z61a 40N73o62v12á39k

21. 6. 2016 15:20

Prostě to nefunguje ,stejně jako RVHP.;-)

1 0
možnosti
JH

J12a88n 53H64a58v36r32d50a

21. 6. 2016 14:46

EU je nereformovatelná. Těch několik set tisíc dobře placených lidí navázaných přímo na bruselskou administrativu se nikdy svého finančního cecíku nevzdá. Bude ještě hůř.

2 0
možnosti
KS

Přitom by stačilo málo, návrat k původní myšlence EU: volný pohyb zboží, služeb a lidí. Potom ať si z toho klidně vznikne jeden velký stát, o jeho funkčnost a bohatství bych se pak nebál.

0 0
možnosti
KK

K11a18r39e56l 68K87a46p81e85k

21. 6. 2016 14:46

Děkuji za váš článek a souhlasím.

0 0
možnosti
KK

Koukám, že jsme se dostali na dokonale druhou stranu.

Před třiceti lety nás pořád strašili imperialisty ze západu, teď zase pro změnu imperialisty z východu. :-/

0 0
možnosti
PB

P90e51t55r 50B58r91o12ž

21. 6. 2016 14:22

Na jakékoli reformy EU je už pozdě. EU je prolezlá rakovinou byrokracie a sebestřednosti a jediné možné je ji zrušit.

3 0
možnosti
BD

citace podstatného:

"Pouze růst moci větších států nad těmi menšími, pouze růst extrémistických stran způsobený pocitem velkého demokratického deficitu týkajícího se našich společných politických rozhodnutí. .. pane, to je EU současnosti

0 0
možnosti
BD

Liberál a konzervativec napíše tohle?

1 0
možnosti
ZB

Stejně v roce 1989 vyzývali svazáci k reformě socialistického zřízení a KSČ. EU a KSČ nelze reformovat!

0 0
možnosti
  • Počet článků 213
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1364x
Umírněně středový liberální demokrat a doktorský student na Katedře politologie FSS MU v Brně.

Více info na: www.mireknavrat.com