Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vilém.x

11. 4. 2011 16:52
Normálka

Tak je pravda, že v Praze se musí chodit ryhlejí, ale většina lidí už zná zákon vyhýbání, takže to je ok. Nejhorší, když tam přijede někdo neznalí provozu na chodníku a plete se vám do cesty ;-D

Každápádně si velice rád a dlouze vychutnávám Prahu, když dorazím na místa, na které jsem tak rychle pospíchal .-)

0 0
možnosti

všd

22. 10. 2010 22:58
Velikost měst neznačí vyspělost

Co se týče velikosti měst, pokud si někdo myslí, že extremně velká města značí vyspělost, nenechte se mýlit. Většina měst majících nad 5 mil. obyvatel jsou v rozvojových zemích, pouze 3 v Evropě (Paříž, Londýn a Moskva). Kolikpak obyvatel mají Helsinki nebo Brusel (a to je metropole EU)?

Varšava, hlavní město mnohem většího Polska, má jen o trochu víc obyvatel, než Praha. Berlín se svými 3 miliony je na 90 mil. obyvatel Německa, zbylá města mají max. okolo milionu (pravda, někdy více měst tvoří mnohamilionové aglomerace, okolo Düsseldorfu atd.).

Víte co mají společného Řecko, Maďarsko a Lotyšsko, kromě problémů s rozpočtem? Soustředění cca čtvrtiny obyvatel v hlavním městě.

0 0
možnosti

všd

22. 10. 2010 22:52
Velikost měst

0 0
možnosti

drátek99

25. 9. 2010 10:35
Jsi ještě mladý ušák a Praha

není pro KAŽDÉHO!to si vem k srdci:-) ostatně řešit jednu křižovatku ve špinavém centru nebo nákup hambáče v době obědové špičky, nevím, znám moc dobře jedno okresní město, kde jsem vyrůstal a je to spíš takhle: na náměstí tam sedí jen nepracující rómové, večer je tam jak po vymření, takže nevíš kdo tě klepne po hlavě a je fakt, že se ty elpasa tam dějí...a lidé? pokud nemáš dobré sousedy a dobré rodinné vztahy, tak je ten zbytek je už o ničem, všichni si závidí a polovina města se tváří jak budoucí mrtvoly, protože buď berou minimální mzdu za strašných pracovních podmínek nebo jsou už přes deset let bez práceRv v Praze může být žití moc hezké, jen si musíš vybrat dobrou čtvrť a

0 0
možnosti

drátek99

25. 9. 2010 10:35
Re: Jsi ještě mladý ušák a Praha

a neskočit na lacinné řeči o úžasném předraženém centru...

0 0
možnosti

mathiass

20. 9. 2010 22:10
zajímal by mě původ autora

pokud je někdo vesničan,tak to nepochopí,tam bych zase moh oponovat,ospalá díra,zaspaly jste dobu,jste sto let za opicema atd...Autore,po predsednictvi EU se eskalatory v metru bohuzel zpomaluji,tim padem museji cestujici predbihat ty pomale,neschopne,anebo ty z venkova,kam bych nejspis zaradil vas.

0 0
možnosti

minafm

27. 9. 2010 11:37
Re: zajímal by mě původ autora

Tuším, že máte problém si uvědomit, že na světě existují i jiní lidé - ti staří, nemocní a pomalí. Ale v článku mi šlo o to, abych především nastavil tvář těm, kteří přemýšlejí jako vy. Ano, je super, když je všude plno služeb, všechno je rychlé a dynamické, ale v naší postkomunistické zemi tam chybí lidskost, nenucená solidarita atd.

Já jsem z okraje třítisícové obce a většinu času trávím buď tam, nebo v šedesátitisícovém městě. Patřím k těm rychlejším, mladším, dynamičtějším, efektivnějším, ale nemohu ignorovat ty ostatní.

Především v první polovině našeho 21. století to bude znatelné. Populace bude rozdělena jako nikdy na ty staré a pomalé a na ty mladé a rychlé. Věřím, že boj o rychlost eskalátorů zdaleka neskončil :-)...

0 0
možnosti

Durzo Blint

19. 9. 2010 21:58
Hele,

když jsem byl kdysi s rodiči poprvé v Disneylandu, tak jsem taky koukal jako tele na nová vrata.;-)

0 0
možnosti

Dante_

19. 9. 2010 15:21
Spech?

Praha, ze specha? Zkuste tu "spravnou" cast Londyna, New Yorku ci dokonce Parize. A to nezminuji HK, tam uz to bylo moc i na mne. Praha, taje porad docela klidna a pricetna, fakt:)

0 0
možnosti

minafm

19. 9. 2010 21:39
Re: Spech?

To věřím, no :-)...

0 0
možnosti

killy

19. 9. 2010 13:58
To konstatování:

"Je tam lidstvo, ale chybí tam člověk."  

platí nejméně pro tři čtvrtiny naší země.

Prostě natvrdo konzumní společnost.

Chtěl jste prostě něco sdělit... a máte v podstatě pravdu......;-)

0 0
možnosti

minafm

19. 9. 2010 21:39
Re: To konstatování:

Díky!

0 0
možnosti

Stobka

19. 9. 2010 13:40
Křižovatka se v Praze nedá projít na zelenou

Připomnělo mi to taky návštěvu Prahy s mými studenty, měli stejné pocity, divili se, proč na ně všichni v autech tak troubí, když šli normálním tempem přes křižovatku a byli teprve v polovině cesty. Pro starší lidi to musí být infarktové. Na druhé straně zase byl Václavák plný sedících turistů kdekoliv, kdežto u nás v maloměstě si na lavičku na náměstí sedne jen unavený důchodce.

0 0
možnosti

megizze

19. 9. 2010 11:18
haha -)

haha...roztomilý... v Praze žiju od narození, velmi často cestuju a vždycky, když se vrátím do Prahy, tak mi Praha přijde jako takový maloměsto, kde je oproti ostatnim městum všechno ještě furt dost pomalý... V podstatě tu žije jen milion a čtvrt lidí, takže neni problém tu každej den v centru na cestě do školy a do práce potkat někoho ze známejch a kamarádů. Prahu mám ráda, je to můj domov, ale stejně mi přijde, jak už jsem napsala, oproti jinejm hlavnim městům stále malá... Takže absolutně nedokážu pochopit vaše myšlení, to byste se, s prominutim, v New Yorku, Londýně, Paříži a vlastně kdekoliv ve světě asi posr*al :-) (neberte to osobně). Jinak výtka k textu, 2x za sebou vám začíná odstavec "A co teprve", což vypadá poněkud neprofesionálně....

0 0
možnosti
  • Počet článků 213
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1364x
Umírněně středový liberální demokrat a doktorský student na Katedře politologie FSS MU v Brně.

Více info na: www.mireknavrat.com